Factoring: Wat Doet Dat Op De Balans Van De Onderneming

23 April 2018 - Jolanda Talen

Factoring: Wat Doet Dat Op De Balans Van De Onderneming

Factoring heeft een positief effect op de balans. Het zorgt voor een verlaging van de balans door het verkopen van vorderingen, wat een verbetering van de eigenvermogenspositie als gevolg heeft.

Met factoring wordt uw balanstotaal lager. Dit komt mede doordat debiteuren van de balans verdwijnen. Zowel de vorderingen aan de activazijde als de schulden aan de passivazijde reduceren. Het eigen vermogen van uw onderneming zal toenemen en de kredietwaardigheid verbeteren. Dankzij deze balansverkorting zullen uw financiële strekkingen inzake solvabiliteit en liquiditeit verbeteren.

Factoring is erg toegankelijk aangezien de factormaatschappij voornamelijk oog heeft voor de kredietwaardigheid van de opdrachtgever (uw klant). Doordat u simpelweg uw eigen geld ontvangt zorgt het gebruik van factoring ervoor dat u geen schuld aangaat op de balans. U ontvangt immers waar u recht op heeft, enkel eerder dan verwacht.

Is Factoring een Symptoom voor Economisch Zwakke Bedrijven?

Neen. Het tegengestelde is waar. Factoring is een kenmerk van bedrijven die sterk in hun schoenen staan en een erg goede kredietwaardigheid kunnen voorleggen. Het is tegenwoordig vooral een garantie van financiële gezondheid.

Hoe Duur Is Factoring?

Bij factoring, oftewel het verkopen van facturen, werkt u samen met een factormaatschappij die uw factuur binnen 3 werkdagen uitbetaald. Zo heeft u meteen toegang tot werkkapitaal en kan u uw uitgaven bekostigen. Doorgaans bestaat zo’n transactie uit twee delen. Eerst ontvangt u een voorschot van 90% factuurwaarde die rechtstreeks op uw rekening gestort wordt. Zodra uw klant zijn factuur voldaan heeft, ontvangt u het resterende bedrag met aftrek van de factoringkosten.

Graag geven we je hier een rekenvoorbeeld mee zodat je toch een idee kan vormen van hoe factoring in zijn werk gaat:

Rekenvoorbeeld Vordering Verkopen / Percentage 3% Factoring Fee

Factuurbedrag excl. btw € 2.000,-

Factuurbedrag incl. btw € 2.420,-

Factoringkosten

excl. btw € 2.420,- * 3% = € 72,60

incl. btw € 72,60 + 21% btw = € 87,85

Directe uitbetaling

€ 2.420 * 90% =

€ 2.178 - € 87,85 = € 2.090,15

* voorbeeld met bevoorschottingspercentage van 90%

Overtuigd van Factoring?

U bent binnen 24 uur geaccepteerd voor deze vorm van financiering en kan daardoor direct over nieuw werkkapitaal beschikken. Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden. Hebt u vragen of wenst u enkel advies, neemt u dan gerust contact met ons op. Wij geven u vrijblijvend advies en staan u altijd graag te woord.

Vragen over dit artikel? Neem gerust even contact op met Port Finance voor extra uitleg!

  085 - 30 123 78

Schrijf je nu in voor onze tips en informatie.

Nieuwsbrief