Wat Is Werkkapitaal?

08 November 2016 - Jolanda Talen

Werkkapitaal is een alomvattende beschrijving met een vage betekenis. Maar wat is werkkapitaal nu juist en hoe voldoe je aan die behoefte naar direct beschikbaar werkkapitaal.

Werkkapitaal is de hoeveelheid contanten in openstaande vorderingen, voorraden en openstaande rekeningen, alles wat nodig is voor een bedrijf om zijn dagdagelijkse activiteiten draaiende te houden. Anders gezegd zijn het de fondsen die een bedrijf nodig heeft om te voldoen aan salaris, voorraad aankopen of leveranciers te betalen terwijl het zelf in afwachting is van betaling voor werk dat het verricht heeft of aan het verrichten is.

Alle bedrijven hebben werkkapitaal nodig. Soms kan het zijn dat ze deze contanten niet meteen beschikbaar hebben omdat ze werken met lange betalingstermijnen. 30, 60 of zelfs 90 dagen wachten om betaald te worden voor een factuur kan het werkkapitaal van een bedrijf onder aanzienlijke spanning plaatsen en is de meest voorkomende bron van cash flow problemen, zelfs voor gezonde bedrijven.

Hier zijn enkele manieren om aan de behoefte van werkkapitaal te voldoen:

Kaskrediet

Er zijn oplossingen op korte en lange termijn voor het veilig stellen van financiering voor werkkapitaal. Op lange termijn is een kaskrediet de meest flexibele bron van werkkapitaal. Het laat je toe om een bron werkkapitaal aan te boren voor zo weinig of zo lang als u het nodig heeft. Banken leggen u echter een kredietlimiet op en kunnen stevige rentes en vergoedingen aanrekenen. Het is daarom geen betrouwbare bron van werkkapitaal voor grotere investeringen en kan een dure oplossing zijn.

Debiteurenfinanciering

Debiteurenfinanciering staat ook wel gekend als factoring en is een andere vorm van werkkapitaal dat direct beschikbaar is. Het is zeer waardevol voor uw behoefte aan werkkapitaal op korte termijn. (Ontdek meer over factoring: "Wat is factoring?")

Vooruit Ontvangen Inkomsten

Afhankelijk van uw relatie met uw klanten, kan het mogelijk zijn om voorafbetaling te vragen voor producten of diensten die nog niet geleverd zijn. De inkomsten die u vooruit ontvangt kan u dan gebruiken om uw leveranciers te betalen of kosten te dekken. U hebt echter wel meer verantwoordelijkheid en zal aansprakelijk zijn aangezien de producten en diensten nog niet geleverd zijn.

Port Factoring - Uw liquiditeit is onze zorg

Als bedrijf heeft u vele bronnen van werkkapitaal tot uw beschikking. Raak vertrouwd met deze bronnen en begrijp de voor- en nadelen zodat u weet wat de beste oplossing is voor uw specifieke vereisten.

Als u interesse heeft in onze diensten en meer te weten wil komen over het factoren van vorderingen en u stelt snelheid, eenvoud en transparantie op prijs, geef ons een kans of bel ons met eventuele vragen: 085 - 30 123 78. Wij zijn er om u te dienen.

Vragen over dit artikel? Neem gerust even contact op met Port Finance voor extra uitleg!

  085 - 30 123 78

Schrijf je nu in voor onze tips en informatie.

Nieuwsbrief