Wat is factoring?

11 May 2016 - Jolanda Talen

Algemene vragen en antwoorden over factoring (ook gekend als debiteurenfinanciering) beantwoord door Port Finance.

Factoring overzicht

Factoring is een transactie waarbij een bedrijf haar vorderingen, of facturen, aan een commerciële, financiële derde partij verkoopt. Dit gebeurt zodat het bedrijf sneller betaling ontvangt in plaats van 30 tot 60 dagen te wachten op de betaling van een klant. Factoring wordt soms ook “debiteurenfinanciering” genoemd.

De voorwaarden en aard van factoring kan verschillen doorheen verschillende industrietakken en onder financiële dienstverleners. De meeste factormaatschappijen zullen uw vordering kopen en u het geld voorfinancieren binnen de 24u. Het bedrag dat een factoringmaatschappij voorschiet kan variëren van 80% tot wel 95% afhankelijk van de industrie, de financiële voorgeschiedenis van uw klanten en andere criteria.

Zodra de factor (de maatschappij die factoring aanbied) betaling ontvangt van uw klanten, betaald de factor het verdere bedrag uit met aftrek van een factoring fee om het risico van de inning op zich te nemen. Het voordeel van factoring is dat, in de plaats van één tot twee maanden te wachten tot uw klanten betalen, u het geld meteen in handen heeft om te investeren en uw bedrijf te laten groeien.

Factoring is geen lening. Er wordt geen schuld verondersteld van uw bedrijf. De fondsen zijn onbelemmerd, wat een bedrijf meer flexibiliteit bied dan een traditionele banklening.

Factoring in vijf simpele stappen


1.      U verleend een dienst aan uw klant en stuurt uw klant een factuur

2.      U stuurt tevens een kopie factuur naar een factoring bedrijf

3.      U ontvangt een voorschot op uw factuur van het factoringbedrijf

4.      Het factoringbedrijf ontvangt de volledige betaling van uw klant

5.      De factormaatschappij betaald de rest van het factuurbedrag uit

Wilt u gebruik maken van factoring?

Port Finance kan u binnen 24u vertellen of u met factoring kunt beginnen en betaald het voorschot van uw facturen binnen de 24u. Als u graag de mogelijkheden voor uw bedrijf te weten wilt komen, neem dan nu contact met ons op.

Contact opnemen over factoring

Vragen over dit artikel? Neem gerust even contact op met Port Finance voor extra uitleg!

  085 - 30 123 78

Schrijf je nu in voor onze tips en informatie.

Nieuwsbrief