Waarom Factoring Gebruiken?

15 June 2017 - Jolanda Talen

De belangrijkste reden dat bedrijven kiezen voor factoring, is omdat ze snel over werkkapitaal willen beschikken in de plaats van 30 dagen of meer te moeten wachten voor een klant zal betalen.

Hoe werk Factoring?

Factoring is een transactie waarbij een bedrijf haar openstaande facturen verkoopt aan een factormaatschappij in ruil voor een voorschot op de waarde van het factuurbedrag. Het resterende bedrag wordt dan uitbetaald wanneer de klant zijn factuur voldaan heeft.

Bedrijven kiezen voor factoring omdat ze sneller over cash geld willen beschikken. Ze wachten niet graag 30, 60 of 90 dagen vooraleer een klant betaald heeft. Factoring geeft bedrijven de kans om hun cash flow sneller op te bouwen, waardoor het makkelijker is voor hen om personeel te betalen, bestellingen te plaatsen en meer zaken te kunnen doen.

Wat is een voorschot?

Wanneer je een factuur verkoopt aan de factormaatschappij, keert de factormaatschappij binnen 24u een vooraf bepaald percentage van de totale factuurwaarde uit. De factormaatschappij zal het resterende bedrag, met uitzondering van een factoring fee, later aan je uitbetalen zodra je klant zijn betaling voldaan heeft.

Het voorschot kan variëren op basis van je bedrijfstak en aan welke bedrijven je facturen gericht zijn. Het bevoorschottingspercentage kan gaan van 80% tot wel 95%. Je bedrijfstak, het kredietrisico van je klanten en andere criteria bepalen het percentage dat je zal ontvangen.

Waarom niet gewoon wachten tot mijn klanten betalen?

De lange betalingstermijn die je aan klanten geeft, kunnen het werkkapitaal dat je bedrijf voor handen heeft enorm beperken. Terwijl er veel voordelen zijn aan factoring, is het belangrijkste voordeel toch wel het versnelde betalingsproces.

Laat ons bijvoorbeeld zeggen dat uw bedrijf €100.000 op één maand verkocht heeft. Dan heeft u aan het einde van de maand er niets voor in ruil, omdat je klanten langer wachten dan 30 dagen vooraleer ze betalen. Factoring zorgt ervoor dat je direct cash in handen hebt in ruil voor die facturen. Ook al is het maar een voorschot van 80%, maar je hebt wel €80.000 op je bankrekening staan in de plaats van een dikke ronde nul.

Gratis Offerte

Vervolledig ons online formulier en één van onze medewerkers neemt zo snel mogelijk contact met je op om al onze factoring mogelijkheden te overlopen.

Vragen over dit artikel? Neem gerust even contact op met Port Finance voor extra uitleg!

  085 - 30 123 78

Schrijf je nu in voor onze tips en informatie.

Nieuwsbrief