Uw Factoringovereenkomst Begrijpen

14 October 2016 - Jolanda Talen

U heeft de beste financiële optie voor uw bedrijf gevonden, u heeft factormaatschappijen geëvalueerd en nu heeft u een factoringovereenkomst voor u liggen. Maar de voorwaarden zijn zo verwarrend dat het nog steeds verkeerd aanvoelt.

Maar een factoringovereenkomst is een belangrijk financiëel contract. Vooraleer u de overeenkomst tekent, zou u de mogelijke manieren waarop factormaatschappij hun ware kosten maskeren moeten kennen, de belangrijkste begrippen kennen en weten wat uw mogelijkheden zijn.

Waar u op moet letten in uw factoringovereenkomst

Wanneer ze een factoring contract evalueren, zijn de meeste bedrijfsleiders bezig om twee vragen beantwoord te krijgen:

  • Hoeveel voorschot zal ik ontvangen?
  • Hoeveel moet ik betalen voor het voorschot?

Vergoedingen hebben een impact op beide. Factoringmaatschappijen kunnen zeer creatief zijn in de benaming van hun vergoeding en er zijn er te veel om op te noemen, dus zorg dat u aandacht schenkt aan alle vergoedingen anders dan de primaire wekelijkse of maandelijkse factoring vergoeding. Hier zijn er een paar waar u aandacht aan moet besteden:

  • Opstartvergoeding: Dit is een percentage dat de factor zal afnemen van elke factuur. Het is bijzonder pijnlijk omdat het meestal van uw voorschot wordt afgetrokken: als u 85% voorschot heeft, maar er is een opstartvergoeding van 1% zal u slechts 84% krijgen. Dit betekend meer vergoeding maar minder kapitaal om te gebruiken.
  • Beëindigingsvergoeding: als u een contract hebt met een beëindigingsvergoeding, wees dan extra voorzichting, omdat het annuleren van uw overeenkomst een aardig centje zal kosten. Meestal is deze vergoeding een percentage van uw kredietlijn: als u een kredietlijn van €100.000 heeft en een beëindigingsvergoeding van 50%, dan zal u €50.000 moeten betalen om vroegtijdig te stoppen.
  • Maandelijkse vergoedingen: het is gemakkelijk om een onderhoudsvergoeding over het hoofd te zien, maar als u €10.000 aan factort op één maand tijd en u moet €200 aan ongerelateerde kosten betalen, dan is dat het equivalent van 2% extra te betalen voor die maand.

Dit maakt het erg moeilijk om de ware factoringkosten te vergelijken met andere factormaatschappijen. Als u op het punt staat een factoringovereenkomst af te sluiten die te goed klinkt om waar te zijn, dan is ze dat waarschijnlijk ook. Als u ingewikkelde Excel spreadsheets wil vermijden om de kosten te berekenen, geef dan voorrang aan factormaatschappijen die geen verborgen kosten aanrekenen.

Waar hecht u het meeste waarde aan in een factoringovereenkomst?

Zorg ervoor dat u uw prioriteiten en cash flow vereisten begrijpt bij het vergelijken van factormaatschappijen. Streeft u voor een maximale kredietlijn, ongeacht de kosten? Bent u op zoek naar een maximale flexibiliteit omdat u slechts occasioneel zal factoren? Of misschien bent u op zoek naar een garantie voor goede service en wil u vermijden dat u vast hangt aan een contract met een factormaatschappij die u amper kent.

Stel specifieke vragen over verschillende scenarios en zorg dat u concrete antwoorden krijgt. Hier zijn een paar "wat als" scenarios die u kan gebruiken:

  • Wat als ik €10.000 factor en mijn klant betaald 30 dagen later op de vervaldag: hoeveel zal ik aan vergoeding hebben betaald?
  • Als ik er voor kies om een maand niets te factoren, zal ik dan nog steeds vergoeding moeten betalen?
  • Wat als mijn klant twee weken te laat betaald? Zal ik dan extra vergoeding aangerekend worden? En hoeveel?
  • Wat als ik de dienst voor vier maanden gebruik en dan beslis dat ik het niet langer nodig heb of elders mijn heil ga zoeken? Ben ik dan annulatiekosten verschuldigt?

Port Factoring - Uw liquiditeit is onze zorg

Als u interesse heeft in onze diensten en meer te weten wil komen over het factoren van vorderingen en u stelt snelheid, eenvoud en transparantie op prijs, geef ons een kans of bel ons met eventuele vragen: 085 - 30 123 78. Wij zijn er om u te dienen.

Vragen over dit artikel? Neem gerust even contact op met Port Finance voor extra uitleg!

  085 - 30 123 78

Schrijf je nu in voor onze tips en informatie.

Nieuwsbrief