Hoe kan ik mijn werkkapitaal verbeteren?

25 April 2017 - Jolanda Talen

Werkkapitaal verbeteren staat steeds vaker in de schijnwerper dankzij de vele mogelijkheden waar bedrijven vandaag de dag over beschikken. Hoe kan een bedrijf zijn werkkapitaal op korte termijn verbeteren?

De aversie van banken om geld te lenen, heeft het werkkapitaal van veel bedrijven belast. Bankleningen zijn niet de enige bron van werkkapitaal. Bedrijven richten zich steeds meer op andere bronnen zoals op activa gebaseerde financiƫn om hun werkkapitaal te verbeteren.

Debiteurenfinanciering

Het verkopen van facturen, ook wel factoring genaamd, zorgt ervoor dat bedrijven binnen 24u over nieuw werkkapitaal beschikken. Het is een simpel proces waarbij een derde partij onbetaalde facturen koopt voor een vergoeding. In ruil daarvoor betalen zij een voorschot van ongeveer 80-90% van de waarde van de facturen uit.

Zodra men een factuur verkoopt, is het openstaande saldo eigendom van de factormaatschappij en niet langer van het bedrijf. Wanneer de klant zijn factuur betaald heeft, stort de factormaatschappij het resterende bedrag uit na aftrek van een factoring fee (doorgaans 3%).

In tegenstelling tot een banklening, kan men vrijwel meteen beginnen met factoring. Je kan binnen 24u starten en het is vaak de oplossing om op korte termijn het werkkapitaal te verbeteren.

Leveranciers op tijd betalen

Het lijkt een tegengestelde manier om werkkapitaal te verbeteren, maar bedrijven die hun leveranciers op tijd betalen bouwen een goede relatie op en zijn in staat om betere voorwaarden te onderhandelen. Als je leverancier langer dan 30 dagen op betaling moet wachten, kan de levering vertraagd worden en kan je zelf niet factureren.

Door gebruikte maken van een factormaatschappij kunnen bedrijven hun cash flow nauwkeuriger voorspellen. Het geld dat ze vastgebonden hebben staan in openstaande facturen komt direct vrij om de kosten van aankopen te verzorgen.

Korting voor contante betaling.

Contante betaling kan een enorm voordeel zijn voor bedrijven. Doorgaans zal een leverancier 2% korting geven voor contante betaling binnen 8 dagen. Hierdoor kan een bedrijf meer winst maken en zal de onderlinge relatie verbeteren.

Door de constante beschikbaarheid van werkkapitaal dankzij factoring, kan een bedrijf hier eindelijk haar voordeel uit halen. De kredietwaardigheid van een bedrijf bij haar leveranciers verbeterd en door de verlaagde prijs kunnen meer goederen aangekocht worden.

Makkelijk te gebruiken

Bij factoring bepaal je zelf welke facturen en hoe vaak je ze wil verkopen. Er volgt geen volledige financiƫle doorlichting van uw bedrijf aangezien goedkeuring gebeurt op basis van uw klantenbestand. Als u werkkapitaal nodig heeft, factor dan enkele facturen. Het is zo simpel als dat.

De voordelen van factoring met Port Finance:

  • Binnen 24u geld op uw rekening
  • Realtime inzicht in de betalingen
  • Binnen 24u starten
  • Geen minimale omzet vereist

Vragen over dit artikel? Neem gerust even contact op met Port Finance voor extra uitleg!

  085 - 30 123 78

Schrijf je nu in voor onze tips en informatie.

Nieuwsbrief