Hoe Kies Je Een Factormaatschappij

14 September 2016 - Jolanda Talen

Wachten op betaling is de grootste frustratie voor vele bedrijven. Dit kan vooral betrekking hebben op bedrijven met seizoensgebonden zaken, hobbelige cash-flow of lange betalingstermijnen. Sommige klanten vragen om gunstige voorwaarden of zijn simpelweg trage betalers. Met factoring kan u facturen omtoveren in werkkapitaal dat u kan gebruiken om uw bedrijf te leiden, werkzaamheden uitbreiden of nieuw personeel inhuren.

Lees eerst deze artikels voordat u begint:

Hoe Kies Ik Een Factormaatschappij?

Terwijl het verkopen van vorderingen veel voordelen heeft, kan de samenwerking met traditionele factormaatschappijen moeilijk zijn. Tussen de lange-termijn contracten, ondoorzichtige voorwaarden, verscholen toeslagen en maandelijkse minima, laten factormaatschappijen veel te wensen over. Lees verder als u wil leren hoe u met factormaatschappijen werkt en waar u naar op zoek moet gaan om een eerlijke deal te krijgen. En onthoud: als het te mooi klinkt om waar te zijn, dan is het dat waarschijnlijk ook.

Streef naar transparante Factoring tarieven en toeslagen

Transparantie is doorslaggevend bij het bepalen van de prijs - factormaatschappijen die het niet gemakkelijk maken om hun alomvattende kosten te bepalen doen dit om er hun voordeel uit te slagen. In deze situaties moet u voorzichtig te werk gaan of op zoek gaan naar een factormaatschappij die uw tijd wel zal respecteren. Daarnaast  zullen veel factormaatschappijen adverteren dat ze aan zeer lage factoring tarieven werken, welke ze daarna goedmaken met een bloemlezing aan verborgen toeslagen.

Opgelet: een algemene truc is om een lage maandelijkse factoring in rekening te brengen, om u dan twee maanden aan te rekenen - zelfs al is de factuur betaald op één maand en één dag. Een andere truc bestaat uit maandelijkse minima, waardoor u voorfinanciering moet betalen terwijl u die niet nodig heeft.

Toeslagen begrijpen en vermijden

Sommige factormaatschappijen hebben verborgen toeslagen. Begrijp wat ze activeert zodat u ze kan vermijden. Als u de toeslagen oneerlijk of buiten proportie vind, kies dan voor een ander. U zal snel genoeg een goed gevoel ontwikkelen voor wat aanvaardbare voorwaarden zijn.

Laat je niet vangen door contracten

Om hun winsten te beschermen, houden factormaatschappijen ervan om u vast te leggen in lange-termijn contracten. Dit is goed voor de factormaatschappij, maar slecht voor u. Zorg ervoor dat u begrijpt wat u tekent en, indien mogelijk, teken niet voor langdurige contracten die u pijn zullen doen met buitensporige annuleringskosten. Contracten op lange termijn gebruiken dan ook vaak minima. Wees voorzichtig als u facturen slechts sporadisch gaat factoren, u zal misschien vastzitten en betalen voor iets dat u niet nodig heeft. U zou nooit verplicht mogen zijn om een dienst te gebruiken die niet op uw maat gemaakt is. Lees dus zeker en vast de kleine lettertjes.

Klantvriendelijkheid

De meeste factormaatschappijen werken op basis van kennisgeving. In andere woorden, ze zullen uw klanten melden dat u de facturen aan hen verkoopt en vereisen dat de betaling naar een rekening op naam van de factormaatschappij dient voldaan te worden. Voor bedrijven die controle willen houden over alle communicatie met hun klanten, kan dit een een probleem zijn. Als u waarde hecht aan discretie, is het van essentieel belang dat de factormaatschappij zonder kennisgeving werkt, wat ervoor zorgt dat u controle bewaard over alle communicatie met uw klant.

Hoeveel voorschot ontvangen

Een voorschot is het percentage van de vordering die u op voorhand zal ontvangen. Een eerlijk voorschot bedraagt 70-90% van de nominale waarde. Bijvoorbeeld, als uw klant u €1.000,- schuldig is, dan mag u een voorschot op uw rekening verwachten van €900 tot €700.

Factoring met minima of occasionele Factoring

Veel traditionele factormaatschappijen stellen als mandaat voor hun factoring dat bedrijven al hun vorderingen inzenden van bepaalde klanten ter factoring. In tegenstelling daarvan zijn er ook factormaatschappijen die u laten beslissen welke vorderingen u wil laten factoren. U heeft hierdoor meer controle over de vorderingen en de kosten die factoring met zich meebrengt. Het nadeel is natuurlijk dat dit een premium tarief met zich meebrengt in ruil voor de flexibiliteit.

Een factormaatschappij kiezen

Bepaal hoe belangrijk elk van deze criteria zijn voor uw bedrijf en kijk uit naar een zakenpartner die u en uw bedrijf zal voorzien met de optimale combinatie van functies, flexibiliteit en voorwaarden die u verdient. Met een beetje onderzoek zal u vast een partner en regeling vinden met de fondsen, flexibiliteit en transparantie waar u naar op zoek bent. Ga als leidraad op zoek naar een partner waar u een langdurige relatie mee wil opbouwen en neem met minder geen genoegen. Klaar om te werken met een factormaatschappij dat u kan vertrouwen? Geef ons een seintje!

Port Factoring - Uw liquiditeit is onze zorg

Als u interesse heeft en meer te weten wil komen over het factoren van vorderingen en u stelt snelheid, eenvoud en transparantie op prijs, geef ons een kans of bel ons met eventuele vragen: 085 - 30 123 78. Wij zijn er om u te dienen.

Vragen over dit artikel? Neem gerust even contact op met Port Finance voor extra uitleg!

  085 - 30 123 78

Schrijf je nu in voor onze tips en informatie.

Nieuwsbrief