Betalingstermijn facturen – Al uw vragen beantwoord

07 July 2017 - Jolanda Talen

Port Finance is volledig op de hoogte omtrent de meest recente wetgevingen betreffende de betalingstermijn van facturen. Indien u vragen heeft beantwoorden wij deze graag voor u.

Wettelijk Vastgelegde Betalingstermijn

Wist u bijvoorbeeld al dat de betalingstermijn voor facturen tussen bedrijven en overheid wettelijk vastgelegd is op 30 dagen? Uiteraard kunnen er uitzonderingen worden toegepast, maar dan dient dit wel contractueel bepaald te worden.

Zo kan u de betalingstermijn van uw facturen verlengen tot maximaal 60 dagen, maar dit raden wij enkel aan indien het niet schadelijk is voor uw cash flow. U kan ook beroep doen op het inkorten van de betalingstermijn van uw facturen. Een uitstekende keuze indien u regelmatig te kampen heeft met te laat betaalde facturen.

De laatste jaren zien we vaker dat men een korting van 2% geeft indien men de factuur binnen de 8 dagen betaald. We zien in de praktijk dan ook terug dat deze werking uw debiteur aanzet tot een snellere betaling van uw facturen.

Indien er niets contractueel is vastgelegd bedraagt de wettelijke betalingstermijn van facturen dus 30 dagen. Beslist u om een uitzondering toe te passen dan dient u dit contractuel vast te leggen.

Betalingstermijn Facturen verstreken

Heeft uw debiteur zijn facturen niet betaald binnen de wettelijk bepaalde betalingstermijn? Dan heeft u de mogelijkheid om verdere stappen te ondernemen. Zo kan u er bijvoorbeeld voor kiezen om een incasso op te starten.

U kan ook de stress en irritatie van onbetaalde of te laat betaalde facturen volkomen vermijden door gebruik te maken van factoring. Bij factoring verkoopt uw bedrijf haar openstaande facturen aan een factormaatschappij. In ruil daarvoor krijgt u een voorschot op de totale waarde van het factuurbedrag. Het resterende bedrag wordt dan uitbetaald wanneer de klant zijn factuur voldaan heeft.

Bedrijven kiezen voor factoring omdat ze sneller over cash geld willen beschikken. Ze wachten niet graag 30, 60 of 90 dagen vooraleer een klant betaald heeft. Factoring geeft ze de kans om hun cash flow sneller op te bouwen, waardoor het makkelijker is voor hen om personeel te betalen, bestellingen te plaatsen en meer zaken te kunnen doen.

Hou de betalingstermijn van facturen onder controle

De betalingstermijn van facturen onder controle houden begint bij een correct debiteurenbeheer. Het gespecialiseerde team van Port Finance staat u graag te woord bij verdere vragen.

Vragen over dit artikel? Neem gerust even contact op met Port Finance voor extra uitleg!

  085 - 30 123 78

Schrijf je nu in voor onze tips en informatie.

Nieuwsbrief