5 tips om uw werkkapitaal te verhogen!

11 June 2016 - Jolanda Talen

Cash is koning wanneer het op het financiëel management van een groeiend bedrijf aankomt. De vertraging die u oploopt van het moment dat u uw leveranciers en personeel moet betalen tot het moment dat u de betaling van uw vordering mag ontvangen is het probleem.

Voer een goede prognose uit

De eerste stap is om een goed idee te krijgen van uw werkkapitaal op dit moment en waar dit werkkapitaal in de toekomst naartoe zal gaan. Heel vaak zijn kleine tot middelgrote bedrijven niet voorbereid op alle kosten geassocieerd met een snelle groei. Meer verkoop betekend meer personeel en een grotere voorraad. Dat is geld dat u moet voorschieten. Maar wanneer zal het terugkomen? Te vaak worden bedrijven verrast door ongunstige bewegingen van werkkapitaal die voorspelbaar zouden zijn als ze echt hadden neer gaan zitten en het vooraf overlopen hadden.

Deze prognose kan net zo simpel samengesteld worden met pen en papier, maar anderen zullen een formelere prognose van hun werkkapitaal samenstellen. Een doorlopende projectie van 12 maanden is de beste optie voor de meeste bedrijven. Als je alles week per week in kaart gaat brengen zal je zien waar je pieken in uitgaven zal zien en wanneer nieuw werkkapitaal beschikbaar zal zijn.

Evalueer uw voorwaarden

Als u problemen heeft met uw werkkapitaal, controleer dan hoe de balans ligt tussen de voorwaarden van uw leveranciers en de voorwaarden die u uw klanten aanbiedt. Als u gemiddeld op 8 dagen uw leveranciers betaald en uw klanten betalen u gemiddeld op 30 dagen, dan zijn dat 22 dagen die u met uw eigen werkkapitaal moet opvangen.

Bekijk de voorwaarden die u aan uw klanten aanbiedt en evalueer of ze voor u werken en of ze zich aan deze voorwaarden houden. Vergelijk daarna hoe de voorwaarden van uw leveranciers met andere beschikbare leveranciers.

Segmenteer uw klanten, leveranciers en voorraad

Je zal waarschijnlijk niet ver geraken als u uw cash flow in zijn geheel probeert aan te pakken. Je kan beter je leveranciers, klanten en voorraad segmenteren.

Wanneer je naar je voorraad kijkt, wil je de schommelingen van je verkopen observeren. Heb je te veel werkkapitaal vastzitten in producten die enkel sporadisch verkopen? Zou dat geld beter gebruikt kunnen worden voor "zoete broodjes" die je sneller kan verkopen? Het kan zijn dat u tonnen werkkapitaal vast hebt liggen in voorraad zonder echt aan de eisen van uw klanten te voldoen.

Wanneer u de leveranciers overloopt, wil u ze verdelen in reguliere leveranciers en eenmalige leveranciers. Met een strategische onderverdeling van uw leveranciers, kan u onderhandelen over betere voorwaarden en kortingen.

Misschien is het onder de loep nemen van uw klanten wel het belangrijkste. Wie is er echt een "belangrijke klant" ? Het is niet omdat uw verkoopsafdeling denkt dat ze belangrijk zijn - d.w.z. dat ze veel omzet genereren -  dat dit betekend dat ze effectief winstgevend zijn.

Je zou ook kunnen ontdekken dat één van je grootste klanten één van je slechtste betalers is. Je wil een strategie samenstellen hoe je ze hierop aanspreekt. Als een klant normaal gezien betaald op 60 dagen, zou je ze vriendelijk moeten contacteren na 30 dagen. Het kan ook zijn dat er een goede reden is waarom de klant zo laat betaald, zoals regelmatige geschillen over facturen. Eens je het probleem kan identificeren, kan je ze oplossen en een betere dienst aan je klant aanbieden.

Maak gebruik van factoring

Je kan gebruik maken van een factormaatschappij zoals Port Finance. Een factormaatschappij zal in ruil voor een kleine, percentuele vergoeding het kapitaal van de openstaande vordering binnen 24u op uw rekening storten. Daarna nemen ze het risico en het innen van de vordering op zich.

We geven u hier een rekenvoorbeeld met een vergoeding van 3% en een bevoorschottingspercentage van 90%. Het bedrag van uw openstaande vordering bedraagt €2.420- incl. BTW dat wil zeggen dat de vergoeding €72,60- excl. BTW bedraagt (€87,85- incl. BTW). Er volgt dan een directe uitbetaling van €2.090,15- (€2.420 * 90% = €2.178 - €87,85 = €2.090,15)

U kan direct gebruik maken van nieuw werkkapitaal en moet geen tijd spenderen in het opvolgen van onbetaalde vorderingen. Je kan reeds binnen 24 uur starten met deze vorm van financiering.Port Finance betaald met factoring uw facturen binnen 24u uit.

Maak er een prioriteit van doorheen de onderneming

Als het verbeteren van werkkapitaal een prioriteit is, zorg er dan voor dat al uw personeelsleden dat begrijpen. Onthoud dat je personeel gemotiveerd zal zijn door de doelen die u voor hen opsteld. Uiteraard moet de boekhoudafdeling het innen van vorderingen als doel hebben. Maar ook uw verkoopsafdeling moet ervan op de hoogte zijn. Als een verkoper enkel een omzet als doel heeft, zal hij of zij zorgen dat die behaald zal worden, ongeacht of de vorderingen op tijd of volledig betaald worden. Stel een beleid op waarbij iets dat niet betaald wordt niet uitgekeerd wordt als commissie.

Als uw personeel een doel heeft, focussen ze zich daarop. Zorg dat uw personeel uw doelen om werkkapitaal te verhogen ondersteunen.

Offerte aanvragen

Vragen over dit artikel? Neem gerust even contact op met Port Finance voor extra uitleg!

  085 - 30 123 78

Schrijf je nu in voor onze tips en informatie.

Nieuwsbrief