Wanneer is Factoring Zinvol?

22 April 2017 - Jolanda Talen

Desondanks dat factoring veel voordelen heeft voor bedrijven van alle groottes, blijven bedrijfsleiders zich afvragen of factoring wel zinvol is.

Wat is factoring?

Factoring wil zeggen dat uw bedrijf haar vorderingen, of facturen, aan een factormaatschappij zoals Port Finance verkoopt. De factormaatschappij zal het geld voorfinancieren en binnen de 24u op uw rekening storten. Daarom wordt Factoring soms “debiteurenfinanciering” genoemd.

Port Finance schiet een bedrag tot wel 95% van de factuurwaarde voor. Dit voorschot is afhankelijk van uw industrietak, de financiële voorgeschiedenis van uw klanten en andere criteria. Goedkeuring wordt dus bepaald op de kredietwaardigheid van uw klanten en niet uw eigen financiële geschiedenis.

Zodra uw klant de betaling heeft overgemaakt aan de factormaatschappij, betaald de factormaatschappij het resterende bedrag uit en brengen ze een factoring fee in rekening. Deze factoring fee dekt het risico dat de factormaatschappij heeft genomen door de inning op zich te nemen.

Bij factoring moet u dus geen 30 dagen of langer wachten tot u contant geld beschikbaar heeft.

Heeft u al een afdeling debiteurenbeheer?

Dat is fantastisch nieuws. Dan moeten we u niet uitleggen hoe belangrijk het is om wanbetalers en onbetaalde facturen op te volgen en hoe ze uw cash flow beïnvloeden. Misschien staat u zelfs zelf in voor het opvolgen van wanbetalers en zorgt u voor het versturen van betalingsherinneringen, aanmanen, telefonisch opvolgen, etc.

U beseft dus dat onbetaalde facturen en de opvolging ervan veel tijd en geld kosten. Dankzij factoring bespaart u kostbare tijd en kan u zich focussen op zaken die er echt toe doen.

Het heeft u vast veel bloed, zweet en tranen gekost om deze afdeling of dit opvolgsysteem uit de grond te stampen,  maar stel uzelf eens de volgende vragen:

  1. Wat kost ons deze afdeling?
  2. Dekt ons resultaat deze kosten?
  3. Moeten we vaak beroep doen op een incassobureau?
  4. Wat kost dat incassobureau ons?

Als je bovenstaande vragen kan beantwoorden, kan je makkelijk ontdekken of factoring zinvol is voor uw bedrijf. De factormaatschappij is verantwoordelijk voor het innen van de betaling en bespaart u dus al een smak geld aan personeelskosten. Doorgaans brengt Port Finance slechts een factoring fee van 3% of minder in rekening.

Dan kunnen we een makkelijke vergelijking maken. De exacte kosten van factoring verschillen van klant tot klant en zijn afhankelijk van de factoringovereenkomst en de debiteuren. Toch geven we u graag een idee van wat het zou kunnen kosten aan de hand van een voorbeeld met bevoorschottingspercentage van 90%:

Rekenvoorbeeld / 3% fee

Factuurbedrag excl. btw € 2.000,-
Factuurbedrag incl. btw € 2.420,-

Factoringkosten

excl. btw € 2.420,- * 3% = € 72,60
incl. btw € 72,60 + 21% btw = € 87,85

Directe uitbetaling

€ 2.420 * 90% =
€ 2.178 - € 87,85 =

€ 2.090,15

Heeft u geld nodig?

Sinds de zogenaamde 'Kredietcrisis' staan de banken niet langer in de rij om u een krediet te verlenen. Om de groei van uw bedrijf te stimuleren moet u echter kunnen investeren in nieuwe mogelijkheden wanneer ze zich aanbieden.

Factoring is geen lening en daagt niet op als schuld in uw balans. Er wordt dus geen schuld veronderstelt van uw bedrijf. De fondsen zijn onbelemmerd, wat een bedrijf meer flexibiliteit bied dan een traditionele banklening.

Bovendien kan u binnen 24u starten en beschikt u veel sneller over uw geld. Er volgt geen volledige financiële doorlichting van uw bedrijf. Alle beslissingen omtrent goedkeuring en factoring fee gebeuren op basis van uw klantenbestand.

Denkt u dat factoring zinvol is voor uw bedrijf?

Wil u openstaande facturen verkopen aan een factormaatschappij? Wij kunnen u van dienst zijn met hoge bevoorschottingspercentages aan lage factoringkosten. Voor meer informatie vraagt u online een offerte aan of bel naar 085 - 30 123 78

De voordelen van factoring met Port Finance:

  • Binnen 24u geld op uw rekening
  • Realtime inzicht in de betalingen
  • Binnen 24u starten
  • Geen minimale omzet vereist

Vragen over dit artikel? Neem gerust even contact op met Port Finance voor extra uitleg!

  085 - 30 123 78

Schrijf je nu in voor onze tips en informatie.

Nieuwsbrief