5 Misverstanden Over Facturen Verkopen

14 July 2016 - Jolanda Talen

Het verkopen van facturen wordt vaak afgekeurd, maar dat heeft vooral te maken met veel geruchten die de ronde doen over factoring. Port Finance tracht hier 5 misverstanden over het verkopen van facturen de wereld uit te helpen.

Misverstand #1 - Factoring is voor Falende Bedrijven

Debiteuren factoring is voornamelijk een bron van financiering voor nieuwe en snel groeiende bedrijven, want het werkkapitaal dat direct beschikbaar is voor een groeiend bedrijf is rechtstreeks gelinked aan haar verkopen. Meer verkopen zorgen voor meer facturen, die onmiddelijk 'gefactord' kunnen worden om werkkapitaal te verkrijgen.

Het is belangrijk om te onthouden dat een factormaatschappij zich niet bezig houdt met het uitlenen van geld. Ze kopen facturen voor een korting. Over het algemeen heeft een factormaatschappij niet graag te doen met falende bedrijven, maar ze kunnen werkkapitaal verstrekken wanneer banken het niet doen als:

  • Het bedrijf kredietwaardige klanten heeft die hun facturen op tijd betalen

  • Als ze geloven dat het potentiëel op lange termijn de tijdelijke uitdaging overstijgd, d.w.z. dat ze in het bedrijf geloven en de strategie voor herstel

Misverstand #2 - Klanten Zullen Je Verlaten Als Je Begint Met Factoring

Als je denkt dat factoring een "laatste redmiddel" is voor het financieren voor falende bedrijven, dan zou je logischer wijs denken dat klanten je zouden verlaten als ratten op een zinkend schip wanneer ze beseffen dat je aan factoring doet. Zoals hierboven vermeld, maken bedrijven vandaag de dag voornamelijk gebruik van factoring om expansie te financieren en om nieuwe contracten aan te nemen en niet om hun bedrijf te redden uit de klauwen van een nakend faillisement.

Er zijn twee redenen waarom klanten uw beslissing om te factoren als een positief gegeven zullen bekijken en niet als een "laatste redmiddel":

  • Factoring wordt vaak gebruikt voor cash flow management en beheer

  • Debiteuren factoring is uitgegroeid tot een gemeenschappelijk financiëel instrument dat wordt gebruikt door vele bedrijven van elke omvang om de cash flow en financiële groei succesvol te beheren zonder schulden. Een klant vragen om de betaling van uw facturen naar een andere bankrekening te voldoen is geen ongewone vraag. Naar alle waarschijnlijkheid maken enkele van uw klanten reeds gebruik van een factormaatschappij.

Misverstand #3 - Factormaatschappijen Maken Uw Klanten Overstuur met Incassogesprekken

Het doel van een factormaatschappij is ervoor te zorgen dat u meer zaken kan doen door uw cash flow te verbeteren. Het is in hun voordeel om u te helpen slagen. Het laatste dat ze willen is dat ze verantwoordelijk zijn voor het vervelen van uw klant. Een bepaalde manier waarop een factormaatschappij uw cash flow verbeterd is met het leveren van beleefde en professionele herinneringen wanneer facturen niet betaald zijn. Op die manier kan u en uw personeel zich focussen op het verdienen van geld in plaats van het achter na te zitten.

De meeste factormaatschappijen stellen professionals te werk die zeer bedreven zijn in het opzetten en behouden in de goodwill en vertrouwen van uw klant, terwijl ze ook zorgen voor een snelle en correcte betaling. Als er een probleem is bij het innen van een factuur, dan zullen ze contact met u opnemen om de kwestie te bespreken.

Misverstand #4 - Factoring is Duur

De kosten van factoring is competitief ten opzichte van andere financieringsmogelijkheden. Factoring prijzen kunnen niet gemakkelijk vergeleken worden met intrest op leningen omdat men gebruik maakt van transactie tarieven. Wanneer factormaatschappijen facturen opkopen van een bedrijf voor een korting, kan je dat vergelijken met de kosten die een bank aanrekent aan een handelaar wanneer zijn klanten hem betalen met een creditcard.

Misschien is de belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen - zal factoring me helpen om meer inkomsten te genereren dan het kost?

Als uw bedrijf niet kwalificeert voor een bancaire financiering of als uw verhoogde kredietaanvraag geweigerd is, wordt de kost van factoring t.o.v. bancaire financiering irrelevant. In feite zullen factoringkosten zelf irrelevant zijn als het u helpt om meer geld te verdienen - het zal zichzelf terugverdienen.

In de plaats van nieuwe klanten af te wijzen vanwege een gebrek aan werkkapitaal, kan uw bedrijf het beschikbare werkkapitaal dat door factoring beschikbaar wordt gemaakt gebruiken om meer en grotere bestellingen aan te nemen. Het is volkomen logisch om de factoringkosten te betalen.

Zou u 3% van uw omzet investeren om een stijging van 40% in verkoop te genereren? Zolang de nettowinstmarge groter is dan de factoringkosten, zullen de extra verkopen die u kan genereren door factoring u voorzien van een aanzienlijke winst.

Misverstand #5 - Factoring is voor Grote Bedrijven

Dit mag dan wel tientallen jaren geleden de waarheid zijn geweest, maar vandaag de dag wordt factoring gebruikt door bedrijven van alle groottes om cash flow en groei te versnellen. Er zijn eigenlijk vele factormaatschappijen die reeds voor enkele duizenden Euro per maand facturen opkopen van kredietwaardige bedrijven. Debiteuren factoring is een ideale manier om werkkapitaal te genereren voor kleine bedrijven die nog niet aantrekkelijk genoeg zijn voor banken en andere kredietverstrekkers.

Kan ik gebruik maken van Factoring?

Dat kan Port Finance u binnen 24u vertellen – U vraagt online een offerte aan, daarna gaan wij meteen aan de slag. Morgen weet u of u van factoring gebruik kan maken.

Ik wil een offerte

Vragen over dit artikel? Neem gerust even contact op met Port Finance voor extra uitleg!

  085 - 30 123 78

Schrijf je nu in voor onze tips en informatie.

Nieuwsbrief